70831705_702241653597515_818040439226499072_o

A mânca sau a nu mânca ecologic, aceasta e întrebarea

Toată vara pe tarabele din pieţe ne-au încântat ochiul legume dolofane. „Mănânc natural“ şi-au spus mulţi, fără să pună la socoteală că nu e suficient să crească în pământ, chiar dacă e sol românesc şi nu compost artificial.

Nici că e vegetal nu e de ajuns, căci erbicidele, insecticidele, pesticidele, îngrăşămintele chimice, stimulentele de înflorire etc. distrug cea mai mare parte a caracteristicilor dorite de consumatori şi au consecinţe măsurabile asupra ecosistemului, vizibile, într-o primă fază în cazul albinelor, principalul polenizator.

Dacă acum 30 de ani magazinele din România străluceau de rafturi goale, astăzi găseşti o mare varietate de produse agro-alimentare, dar tipul de prelucrare, goana după profit, ritmul şi regimul concurenţial de pe această piaţă au făcut ca produsele cu adevărat ecologice să fie greu de identificat. În plus, lanţul de producţie şi costurile pentru obţinerea lor duc la preţuri mai mari la consumatorul final.

Dar ce înseamnă de fapt un produs ecologic?

Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii parcurg un proces strict ce trebuie urmat întocmai. Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea produs ecologic, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani.

Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

Pentru ca un produs să fie cu adevărat natural, adică ecologic, el trebuie să îndeplinească mai multe criterii stabilite cu mare grijă.

Aşadar, dacă vrem să obţinem un produs ecologic, aşa cum erau toate cele agro-alimentare pe vremea bunicilor noştri, trebuie să
avem în vedere integrarea unui întreg lanţ de produse ecologice: îngrăşământul natural trebuie să fie obţinut de la animale care pasc pe păşuni nefertilizate chimic şi nepoluate, furajate cu produse obţinute de pe terenuri necontaminate chimic în culturi curate, fără pesticide, insecticide, erbicide şi îngrăşăminte chimice.

Abia acum începem să vorbim despre premisa unor îngrăşăminte naturale necontaminate. Urmează cultura propriu-zisă, care poate constitui la rândul ei produs agro-alimentar sau furaj ecologic, după o perioadă fără activitate agricolă, necesară decontaminării solului de elementele rămase în urma producţiei în sistem intensiv.