Dacă Eco, Bio însemnau doar nişte litere, astăzi ele sunt pline de conţinut şi reflectă un trend. Sau dovada conştiinţei şi responsabilităţii faţă de mediu şi generaţiile viitoare.
Agricultura şi industria alimentară ecologică sunt o ramură în expansiune efervescentă. Ele cunosc de la un an la altul tot mai multe unităţi de producţie ce aleg să-şi diversifice oferta sau chiar să ofere exclusiv acest tip de produse. Răspund astfel unei cereri tot mai semnificative din partea pieţei de consumatori. O parte din ei au venituri peste medie şi îşi cresc astfel standardele de viaţă, punând un preţ mare pe calitatea produselor consumate, pe sănătate şi longevitate. Alţii le consumă exclusiv pentru că au ales acest mod de viaţă, ţin o anumită dietă, chiar dacă cea mai mare parte a veniturilor sunt orientate exclusiv spre acest tip de alimente. Cert este că oferta de produse Eco, Bio se amplifică şi se diversifică în ritmul cererii tot mai mari.
Conţinut şi semnificaţie în produsul alimentar
Ne-am obişnuit să apreciem oamenii după haine, maşini şi case, iar produsele după ambalaje şi etichete. Dacă în cazul oamenilor, de cele mai multe ori ne înşelăm, în cazul produselor alimentare ambalajul şi informaţiile de pe etichetă spun multe despre valoarea conţinutului. Desigur, nu vor garanta gustul şi plăcerea de a mânca ceva cu adevărat aromat, dar vom şti exact care sunt ingredientele şi ce metodă de preparare şi conservare a fost utilizată.
Greşim? Ce sunt E-urile, de fapt?
În general, când spunem E-uri, ne gândim la un conţinut chimic şi suntem tentaţi să acuzăm producătorii pentru acestea. E-urile fac parte din grupa de aditivi alimentari, adică de substanţe chimice introduse în compoziţia produselor alimentare pentru a creşte aspectul comercial, gustul, mirosul, afânarea, spumozitatea etc sau pentru a prelungi termenul de valabilitate.
Ce conţin şi ce nu conţin produsele alimentare Eco, Bio?
Un produs alimentar ecologic, bio, organic, este obţinut prin utilizarea de minim 95% ingrediente ce provin din agricultura ecologică , aste spune legislaţia actuală. Astfel, un produs Eco, Bio alimentar trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- Să nu conţină aditivi alimentari de sinteză (aşa numitele E-uri, pentru îmbunătăţirea gustului, mirosului, culorii);
- Să nu conţină conservanţiîn afara celor permişi de legislaţia ecologică în vigoare;
- ingredientele să nu provină din organisme modificate genetic;
- ingredientele din compoziţie să nu provină din soluri tratate cu pesticide sau îngrăşăminte chimice;
- produsele să nu fi fost supuse procesului de iradiere ionizantă;
- produselor animale să provină de la animale netratate cu antibiotice sau hormoni de creştere.
Să recapitulăm
Un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a căror provenienţă este 100% ecologică. Aceste produse sunt premium şi se plasează în topul produselor din categoria eco, iar nivelul de calitate este foarte înalt.
Conţinut la carmangerie sau lactate
Dacă luăm un produs de carmangerie Eco, Bio sau unul lactat, acesta trebuie să provină de la animale crescute în sistem ecologic şi nu intensiv. Aceasta înseamnă densitate scăzută de animale pe metru pătrat sau cub, obţinute de la exemplare crescute în acelaşi regim, hrănite exclusiv cu furaje ecologice, fără adaosuri de antibiotice, obţinute de pe terenuri care nu au fost tratate cu pesticide, îngrăşăminte chimice, fungicide, insecticide. De asemenea, animalele sau peştii crescuţi în regim ecologic nu sunt trataţi în afara listei extrem de scurte de produse farmaceutice legal prevăzute.
Nici prelucrarea primară şi secundară nu poate depăşi graniţele prevăzute pentru sacrificare, transport, depozitare. De asemenea, reţetele de preparare şi/sau conservare trebuie să respecte normele în vigoare.
Eco, Bio nu conţin hormoni de creştere
Carnea, laptele și ouăle ecologice nu conțin hormoni de creştere sau antibiotice. Prin hrănirea adecvată fiecărei specii în parte, prin asigurarea accesului la iarbă proaspătă, animalele şi păsările fac mai multă mișcare. Astfel, produsele obţinute de la animale crescute ecologic au și altă calitate – mai mulți acizi grași omega-3, atât de căuţi pentru efectul asupra sănătăţii oamenilor.
Eco, Bio nu trebuie să conţină conservanţi
Alimentele ecologice nu conţin conservanţi sau alte substanţe chimice cu efect similar. De aceea ele se deteriorează mai repede, se alterează şi au un termen de valabilitate mult mai scăzut. Orice produs alimentar care îşi păstrează forma, culoarea, caracteristicile organoleptice mult timp şi în afara unor spaţii speciale de păstrare au fost tratate cu conservanţi şi, în consecinţă, vor avea un efect nedorit asupra sănătăţii.
Agricultura ecologică este o decizie pentru sănătatea tuturor
Pe terenuri nu sunt aplicate îngrășăminte pe bază de nitrați. Astfel nu vor avea consecinţe nefaste asupra reţelei de ape freatice sau subterane. De asemenea, pesticidele chimice utilizate într-o măsură foarte limitată, la limita strict necesară, duc la păstrarea unui dorit echilibru ecologic, la conservarea ecosistemelor naturale din apropierea zonelor de exploatare agricolă, la limitarea fenomenelor de degradare a terenurilor.
Alegerea ne aparţine. Cu cât vom cere mai multe şi mai diversificate produse ecologice, cu atât va creşte numărul fermelor, aunităţilor de procesare şi ponderea agriculturii şi industriei prelucrătoare ecologică. Sănătatea noastră şi a naturii înconjurătoare e în mîinile noastre