Vă întrebaţi, pe bună dreptate, de ce să cheltuiţi mai mult pe alimente ecologice, pe mâncare sănătoasă, când magazinele sunt doldora de produse ieftine. Găsim mezeluri, carne, peşte, lactate, conserve, congelate, toate uşor de pus pe masă. Ca să răspundem la această întrebare ar trebui să ne întoarcem în timp, măcar cu gândul, atunci când industrializarea a produs mutaţii importante în viaţa oamenilor.
Crearea unui mare număr de locuri de muncă a adus necesitatea de a oferi surse de hrană pentru cei dezrădăcinaţi din satele lumii. Odată deveniţi muncitori, ei nu şi-au mai asigurat prin forţe proprii pâinea, lactatele, peştele, ouăle sau carnea. De asemenea, era necesar ca alimentele să fie accesibile ca preţ, în volum din ce în ce mai mare şi cât mai uşor de consumat. Exista o altă formulă posibilă? Puţin probabil.
Aşadar, dacă ai vrut să mânânci şi tu şuncă, ai mâncat, dar nu mai erau respectate reţetele iniţiale de preparare. Totul trebuia să se întâmple cât mai repede şi mai ieftin. Aşa s-a trecut de la prepararea tradiţională, la cea industrială. Au apărut substituenţii, procesele tehnologice s-au scurtat, ingredientele naturale au fost înlocuite cu omoloagele lor chimice. Gustul s-a îndepărtat de ceea ce era iniţial. Produsele trebuiau depozitate şi pentru asta era necesar ca ele să nu se deterioreze. Soluţiile se numesc amelioratori de gust, conservanţi, coloranţi şi multe altele. Orice, numai produs natural, sănătos, curat, pe care organismul să-l poată recunoaşte şi asimila, nu. Te întrebi din nou: Alimente ecologice, de ce?
Metabolismul, obezitatea, alimentele ecologice şi alţi factori care te interesează
Metabolismul uman are prostul obicei să funcţioneze cel mai bine cu alimente ecologice, proaspete şi nu cu cele procesate, în care se ascunde o întreagă uzină chimică. Efectele unui metabolism eficient sunt o acţiune dinamică, utilă digestiei şi absorbţiei de nutrienţi, energie necesară menţinerii organelor vitale în activitate optimă , energie pentru efortul fizic, păstrarea temperaturii organelor interne la 37 de grade (termogeneză adaptativă). Când metabolismul dă semne de oboseală, alături de alţi factori, există premisele obezităţii.
Lupta cu kilogramele în plus nu înseamnă nicidecum să îţi faci un ideal din imaginea promovată de media şi industria de fashion şi să te înfometezi. Vorbim aici de efortul de a pierde kilogramele care fac diferenţa între sănătate şi complexul de afecţiuni din jurul obezităţii morbide. Ai înţeles, e vorba de diabet, afecţiuni cardiovasculare etc. La urma urmelor, stând strâmb şi judecând drept, concluzia e simplă:
Dai acum mai puţin pe alimente şi mai târziu mai mult pe medicamente, intervenţii medicale, terapii sau alegi o hrană sănătoasă, bazată pe produse ecologice, provenite dintr-o agricultură prietenoasă cu mediul şi treci mai rar pe la doctor.