sănătate cu alimentele organice

Alimentele organice, ecologice. De ce le alegem?

Alimentele organice pot fi alese de cumpărători din mai multe motive. Există cu siguranță motivele care privesc mediul înconjurător. Practicile de agricultură ecologică sunt concepute pentru a reduce poluarea și a conserva apa și solul. Nu se eliberează pesticide sintetice, care pot dăuna viețuitoarelor sălbatice și, de asemenea, se păstrează biodiversitatea și ecosistemele locale.

alimentele organice

Mulți oameni aleg alimente organice pentru a evita orice risc asociat cu pesticidele, ierbicidele și alte substanțe chimice utilizate în agricultura convențională. Părinții ar putea fi îngrijorați că expunerea la aceste substanțe chimice dăunează dezvoltării copiilor lor și, prin urmare, aleg produsele organice. Studiile par să susțină faptul că dietele organice reduc expunerea copiilor la pesticide.

Alimentele organice

Ce spun studiile despre alimentele organice(egologice)

În ceea ce privește alimentele ecologice, unele studii au demonstrat că unele tipuri de alimente organice conțin cantități mai mari de nutrienți. Un alt studiu de la Universitatea Newcastle din Anglia a arătat că laptele organic conține cu 67% mai multe vitamine și antioxidanți, precum și mai multe grăsimi Omega-3 și Omega-6 (sau cum le spunem noi grăsimile sănătoase) decât laptele convențional. Deși par să existe puține variații între produsele alimentare organice și cele convenționale în ceea ce privește valoarea macronutrițională (proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre alimentare), au fost demonstrate și alte diferențe în ceea ce privește compoziția lor.

Alimentele organice includ concentrații mai mari de antioxidanți (în special polifenoli) spre deosebire de cele convenționale, iar produsele organice din carne au un profil îmbunătățit al acizilor grași. Aceste diferențe de compoziție sunt discutate cuprinzător în mai multe comentarii recente. Există dovezi preliminare care sugerează că aceste diferențe de compoziție pot avea efect asupra nivelurilor plasmatice ale anumitor nutrienți, inclusiv magneziu, micronutrienți liposolubili (α-caroten, β-caroten, luteină și zeaxantina) și acizi grași (linoleic, palmitoleic, γ-linolenic și docosapentaenoic).

Ce nu conțin alimentele organice

Probabil, mai important decât diferențele de compoziție dintre cele două, este ceea ce nu conțin alimentele organice. S-a demonstrat că alimentele organice au niveluri mai scăzute de metaboliți toxici, inclusiv metale grele precum cadmiul, pesticidele și reziduurile de îngrășăminte sintetice. Consumul de alimente organice poate reduce, de asemenea, expunerea la bacterii rezistente la antibiotice.

În contextul consumului pe termen lung de pesticide din alimentele convenționale , a fost pusă sub semnul întrebării siguranţa alimentară. În acest sens au fost aduse dovezi din studii de cohortă pe termen lung, acoperind o gamă largă de domenii, variind de la posibila neurotoxicitate până la posibile tulburări endocrine. Un număr de pesticide utilizate pe scară largă au fost interzise numai atunci când au fost identificate efecte negative neașteptate asupra sănătății. Se consideră că aportul alimentar de pesticide nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, atâta timp cât concentrațiile individuale de pesticide din alimente sunt sub nivelul maxim admis de reziduuri (LMR).

Studiile efectuate atât de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), cât și de Departamentul Statelor Unite al Agriculturii arată că marea majoritate a alimentelor conțin niveluri individuale de pesticide sub LMR. De asemenea, s-a constatat că 30,1% și, respectiv, 27,5% din probele de alimente analizate conțineau mai multe reziduuri de pesticide. Una dintre principalele critici la adresa proceselor de reglementare actuale de aprobare a pesticidelor este că acestea nu necesită testarea de siguranță a amestecurilor de pesticide.

Alimentele organice, ecologice nu conțin aditivi sau conservanți și nu sunt modificate genetic

Atunci când alegi produse organice, ocolești și antibioticele și hormonii administrați animalelor prin metode convenționale, adăugat la faptul că aceste animale sunt, de asemenea, tratate într-un mod mai respectuos și mai uman conform standardelor ecologice.

Motivele pentru care consumatorii aleg din ce în ce mai mult produsele alimentare ecologice în detrimentul produselor alimentare convenționale sunt variate, incluzând multe motive pe lângă sănătatea și bunăstarea personală, cum ar fi preocupările legate de mediu sau impactul asupra bunăstării animalelor.

Rezultate cu impact pozitiv au fost observate în studiile longitudinale în care aportul crescut de alimente organice a fost asociat cu incidența redusă a infertilității, malformațiilor congenitale, alergiilor, otitei medii, preeclampsiei, sindromului metabolic, IMC-ului ridicat (suprapondere/obezitate) și limfomului non-Hodgkin.

Surse:

1.      Organic Diets Lower Children’s Exposure To Two Common Pesticides – ScienceDaily [Internet]. [cited 2022 Feb 21]. Available from: https://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060221090538.htm

2.      Smith-Spangler C, Brandeau ML, Hunter GE, Clay Bavinger J, Pearson M, Eschbach PJ, et al. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: A systematic review. Ann Intern Med. 2012 Oct 16;157(5):348–66. 3.       Vigar V, Myers S, Oliver C, Arellano J, Robinson S, Leifert C. A Systematic Review of Organic versus Conventional Food Consumption: Is There a Measurable Benefit on Human Health? Nutrients. 2020 Jan 1;12(1).