Amarantul (Amaranthus) este o plată cu nu mai puţin de 60 soiuri cu inflorescenţe colorate de la roşu la violet. Se consumă seminţeţele şi frunzele. Amarantul este, aşadar, o pseudocereală fără gluten, bogat în elemente nutritive extrem de valoroase:
- Proteine (conţine toti aminoacizii esenţiali, inclusiv lizina, care lipseşte, în general, din cereale);
- Fibre;
- Antioxidanţi precum acidul galic, acidul vanilic, acidul p-hidroxibenzoic;
- Minerale: mangan, magneziu, fosfor, fier, calciu, seleniu, cupru, zinc.
Amarantul aduce multiple beneficii:
- Este fără gluten, putând fi consumat de persoanele cu boala celiacă;
- Poate reduce inflamaţia, prin scăderea producerii imunoglobulinei E;
- Poate scădea colesterolul;
- Poate ajuta la scăderea în greutate.

Amarantul este bogat în proteine, având aproape dublul cantității găsite în porumb sau orez. Studiile au arătat că, în regnul vegetal, proteinele de amarant sunt printre cele mai asemănătoare cu proteinele animale şi sunt ușor absorbite de organism.
O singură portie de amarant acoperă nevoile zilnice de mangan şi 40% din cele de magneziu. Manganul este deosebit de important pentru funcționarea creierului și se crede că protejează împotriva anumitor afecțiuni neurologice, iar magneziul este implicat în aproape 300 de reacții din organism, inclusiv sinteza ADN-ului și contracția musculară.
O porție de amarant gătit (¼ cană, nefiert) are 180 kcal, 3g de fibre și 7g de proteine, 31g carbohidraţi si 3g lipide.

Cum se poate consuma amarantul ?
- Se poate face porridge, prin fierberea amarantului într-un raport de 3/1 apă cu amarant;
- Se poate face popcorn;
- În salate, supe, garnituri, chiftele;
- În smoothies;
- Se poate consuma la micul dejun în loc de cereale;
- Făina de amarant se poate folosi pentru copt şi pentru încroşat supa sau tocana.

Precauţii
Amarantul poate produce uşoare reacţii alergice şi nu este recomandat persoanelor cu afecţiuni renale. Astfel, introducerea amartului în alimentaţie ar trebui precedată de o consultaţie cu medicul, pentru a ne asigura că se potriveşte perfect caracteristicilor fiecăruia.