Agricultura ecologică va ocupa 25 % din terenurile agricole până în 2030
Din fermă în furculiţă înseamnă revenirea la ceea ce făceau bunicii noştri, când alimentele consumate proveneau din gospodăria proprie. Conceptul reevaluat pe care Uniunea Europeană l-a botezat From farm to fork este promovat la nivelul ţării noastre sub titlul De la fermă la consumator.
Ce înseamnă, de fapt, Din fermă în furculiţă?
Problema lanţului scurt de aprovizionare sugerat, la prima vedere, de acest titlu generic cuprinde mai multe aspecte ce alcătuiesc în final o perspectivă reactualizată a modelului alimentar de odinioară.
Ani de zile s-a stimulat agricultura intensivă. Au fost utilizate pe scară largă pesticide şi îngrăşăminte, o paletă amplă de organisme modificate genetic. Totul în numele eficienţei şi sub stindardul combaterii foametei la nivel global.
În paralel cu imaginile sfâşietoare ale copiilor subnutriţi din zone considerate sărace, zone de război, s-a continuat furnizarea de arme, adică menţinerea stărilor conflictuale, s-au ridicat embargouri, s-au trimis ajutoare şi au fost mobilizate diverse organizaţii. Interese diferite au pus în mişcare mecanisme care să justifice prezenţe mai mult sau mai puţin justificate în zonele respective.
După o perioadă îndelungată de consum a acestor produse alimentare provenind dintr-o agricultură excesiv stimulată de pesticide şi îngrăşăminte, rezultatele s-au văzut. Modificări hormonale considerabile, afecţiuni hepatice, neurologice, digestive, cancere au determinat lumea medicală să caute răspunsuri. Nu era nevoie să le caute prea departe. Bătrânul Hippocrate spunea că toate bolile încep în sistemul digestiv, iar acesta e influenţat de alimentele consumate.
Ceea ce odinioară era doar o economie de subzistenţă, când gospodăriile îşi produceau tot ce aveau nevoie, însă puţin din surplus ajungea pe piaţă, astăzi este un concept în haină nouă. Din fermă în furculiţă înseamnă eliminarea nenumăraţilor intermediari. Mai înseamnă consum în zona de producţie, responsabilitatea crescută a furnizorilor de produse agro-alimentare. Înseamnă să consumăm local, să transportăm mai puţin, să ne solidarizăm.
Versiunea oficială a conceptului Din fermă în furculiţă
Noi suntem producători ecologici, adică vârful de lance al luptei pentru o alimentaţie sănătoasă. Păstrăvăria Ecologică Bolloga respectă toate criteriile unei producţii ecologice. Asta ce înseamnă că peştele e crescut şi hrănit cu furaje ecologice. Ele sunt obţinute în aceeaşi manieră, fără îngrăşăminte chimice şi pesticide, pe terenuri fără erbicide.
Programul Uniunii Europene a stabilit câteva obiective lăudabile până în 2030, toate sub semnul reducerii aportului de produse dăunătoare:
– 50 % a utilizării pesticidelor chimice și riscurile pe care acestea le reprezintă;
– 50 % a utilizării pesticidelor periculoase;
– cel puțin 50 % pierderile de nutrienți, fără a deteriora fertilitatea solului
– cel puțin 20 % nivelul de utilizare a îngrășămintelor
De la modă la obiectiv
Tot în cadrul programelor strategice prioritare pentru perioada 2019-2024, Pactul verde european menţionează în documentul From farm to fork următoarele:
„Agricultura ecologică este o practică favorabilă mediului, care trebuie dezvoltată în continuare.
Comisia va relansa dezvoltarea agriculturii ecologice în UE. Se dorește ca, până în 2030, acest sector să ocupe 25 % din terenurile agricole.