
Hrișca este o pseudo-cereală fără gluten care face parte din familia Polygonaceae. Boabele de hrișcă sunt o componentă de nelipsit din cadrul unei diete sănătoase și diversificate. Proteina din hrișcă are o valoare biologică ridicată și, spre deosebire de cerealele populare, este bogată în lizină, unul dintre aminoacizii esențiali, aminoacid limitant în general în alte proteine de origine vegetală și în arginină, alt aminoacid important.
Hrişca. De ce s-o includem în alimentaţie?
Beneficiile pentru sănătate ale acestei plante includ reducerea nivelului de colesterol plasmatic, efecte antiinflamatorii, neuroprotectoare, anticancerigene, antidiabetice și ameliorarea simptomelor hipertensiunii arteriale. Hrișca este, de asemenea, folosită în dieta fără gluten la persoanele cu intoleranță la glute.
În plus, s-a raportat că hrișca posedă activități prebiotice și antioxidante. Studiile in vitro și pe animale sugerează că compușii bioactivi ai hriștei, cum ar fi D-chiroinozitol (DCI), proteinele și flavonoidele (în principal rutina și quercetina) pot fi parțial responsabili pentru efectele observate.
Efectele hriștei asupra diverselor patologii

Fără gluten
Boabele de hrișcă sunt principala formă de consum a acestei pseudocereale. Boabele decorticate sunt utilizate în principal pentru consumul uman ca cereale pentru micul dejun sau ca făină prelucrată pentru fabricarea diferitelor produse de panificație (pâine, prăjituri), gustări, tăiței, orez, paste). Deoarece hrișca este o pseudocerală fără gluten, aceste produse pot fi incluse în dietele fără gluten pentru pacienții care suferă de intoleranță la gluten.
Hrișca este recunoscută ca o sursă foarte bună de proteine, lipide, fibre alimentare și minerale. Aceasta este un aliment nutritiv iar, în combinație cu alte componente care promovează sănătatea, cum ar fi compușii fenolici și steroli, a primit o atenție din ce în ce mai mare ca potențial aliment funcțional (3). Alimentele funcționale sunt acele alimente care exercită un beneficiu specific pentru sănătate demonstrat științific dincolo de proprietățile lor nutritive. Sunt produse destinate prevenirii sau tratamentului unor afectiuni, fie prin corectarea unor tulburari metabolice, fie prin prevenirea progresului sau recidivei unei situatii patologice.
Conţinut
Calorii: 343 kcal
Apa: 10%
Proteine: 13,3 grame
Carbohidrați: 71,5 grame
Zahăr: 0 grame
Fibre: 10 grame
Grăsimi: 3,4 grame
Mineralele găsite în cantități importante în hrișcă:
Mangan. Găsit în cantități mari în cerealele integrale, manganul este esențial pentru metabolismul sănătos, creșterea, dezvoltarea și apărarea antioxidantă a organismului.
Cupru. Deseori lipsit în dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial care poate aduce beneficii sănătății inimii atunci când este consumat în cantități mici.
Magneziu. Atunci când este prezent în cantități suficiente în dieta dumneavoastră, acest mineral esențial vă poate reduce riscul de apariție a diferitelor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Fier. Deficiența acestui mineral important duce la anemie, o afecțiune caracterizată prin capacitatea redusă de a transporta oxigenul din sânge.
Fosfor. Acest mineral joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.
Bibliografie
1. Noreen S, Rizwan B, Khan M, Farooq S. Health Benefits of Buckwheat (Fagopyrum Esculentum), Potential Remedy for Diseases, Rare to Cancer: A Mini Review. Infect Disord Drug Targets. 2021 Jan 1;21(6):e170721189478–e170721189478.
2. Giménez-Bastida JA, Zieliński H. Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health. J Agric Food Chem. 2015 Aug 13;63(36):7896–913.
3. Giménez-Bastida JA, Zielinski H, Piskula M, Zielinska D, Szawara-Nowak D. Buckwheat bioactive compounds, their derived phenolic metabolites and their health benefits. Mol Nutr Food Res. 2017 Jul 1;61(7):1600475.
4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325042#what-is-it
5. https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat#vitamins-and-minerals