Postul aduce un cumul de beneficii

Postul şi natura pentru sănătatea noastră

Postul este în egală măsură purificare a trupului şi a sufletului, restricţiile alimentare fiind doar un aspect al acestei perioade ce ne pregătesc pentru sezonul cald. Cu ocazia începerii postului am ales să vă împărtășesc câteva dintre beneficiile postului/dietei care are la bază alimente de origine vegetală.

Postul cu alimente de origine vegetală

Din punct de vedere religios, postul a fost adoptat de oameni de secole ca o cale importantă de purificare spirituală. Restricția calorică, cu sau fără excluderea anumitor tipuri de alimente, este adesea o componentă cheie. Postul variază semnificativ între diferitele populații, în funcție de obiceiurile culturale și condițiile climatice locale. Avantajele postului religios, pe lângă cele spirituale, au fost explorate în principal în studii efectuate la populații budiste, creștine sau musulmane. Aceste studii indică faptul că postul religios are efecte benefice asupra greutății corporale și a glicemiei, asupra markerilor de risc cardiometabolic și asupra stresului oxidativ (1).

Odată cu urbanizarea s-a înregistrat o creștere dramatică la nivel mondial a bolilor cronice. Ultimii 50-100 de ani au fost marcați de o creștere bruscă a așa-numitelor boli occidentale în acele țări care au experimentat progrese industriale majore și treceri către viața urbanizată (2).

Bolile ultimei 100 de ani

Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, tulburările respiratorii și tumorile maligne reprezintă anual 63% din mortalitatea totală la nivel global. Mai mult, bolile cronice reprezintă aproape 45,9% din toate bolile de la nivel mondial. Sănătatea oamenilor s-a deteriorat în ultimele decenii, fenomen care poate fi asociat cu un mod de viață nesănătos, alimentație dezechilibrată, sedentarism (lipsa activității fizice) și consumul excesiv de alimente și băuturi ultraprocesate, minim nutritive, alimente care ar trebui consumate doar ocazional (3).

În ultimele decenii, industria alimentară s-a confruntat cu noi provocări și a fost nevoită să dezvolte diverse tipuri de diete și să producă noi tipuri de alimente care pot încetini și preveni răspândirea bolilor cronice(3).

 Impactul bolilor cronice asupra societății este impresionant:

86% din totalul deceselor înregistrate în Europa (4 milioane pe an) au legătură cu bolile cronice. Bolile cronice se instalează lent, durează mult și sunt adesea incurabile. Provoacă suferințe umane teribile și pun o povară uriașă asupra sistemelor noastre de sănătate (4)

Postul cu leguminoase

Dacă atunci când ținem post înlocuim proteinele de origine animală de la masă cu proteine de origine vegetală (leguminoase-mazăre, fasole, năut, linte, soia; ciuperci; nuci și alune) lângă care adăugăm din diversitatea de legume și fructe pe care o avem în zilele de astăzi alături de nelipsiții carbohidrați (pâine, cereale integrale, cartofi, orez integral, paste integrale) poți fi sigur că vei avea parte de mese nutritive și în același timp vei scăpa și de kilogramele în plus. Până aici numai beneficii, nu?

Postul cu legume

Postul, adică dieta pe bază de produse de origine vegetală

Dieta care are la bază alimente de origine vegetală, evitarea consumului de carne și lactate, acestea fiind înlocuite cu preparate de origine vegetale, nutritive, are următoarele beneficii(5):

  • Prevenirea și tratarea bolilor cronice netransmisibile (obezitate, diabet zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, dislipidemiile) prin consumul scăzut de grăsimi saturate, consumul crescut de fibre, înlocuirea grăsimilor animale cu cele vegetale.
  • Scăderea în greutate (dacă sunt respectate nişte principii).
Postul şi ceapa verde

Postul sau dieta vegetariană la diabetici

Două studii (6,7) pe pacienți cu diabet zaharat de tip 2 au comparat dietele convenționale care aveau restricții calorice cu dietele vegane sau vegetariene fără restricții calorice pe perioade de 6 luni și, respectiv, 1,5 ani, în dimensiuni moderate ale eșantionului (n ~ 75-99) cu un aport caloric similar obținut în ambele grupuri.

Postul şi fructele

Ambele studii au indicat efecte mai puternice ale dietelor pe bază de plante asupra stării bolii, cum ar fi reducerea aportului de medicamente necesar, scăderea în greutate și sensibilitatea crescută la glucoză/insulină, propunând un potențial de prevenire a diabetului zaharat al dietelor pe bază de plante.

Postul şi dieta omnivoră

Un alt studiu (8) care compară patru tipuri de diete pe bază de plante (vegană, vegetariană, pesco-vegetariană, semi-vegetariană) cu o dietă omnivoră (n = 63) la participanții obezi a găsit cel mai pronunțat efect asupra pierderii în greutate adus de dietele pe bază de plante.

Bibliografie

1.      Persynaki A, Karras S, Pichard C. Unraveling the metabolic health benefits of fasting related to religious beliefs: A narrative review. Nutrition. 2017 Mar 1;35:14–20.

2.      Broussard JL, Devkota S. The changing microbial landscape of Western society: Diet, dwellings and discordance. Mol Metab. 2016 Sep 1;5(9):737.

3.      Fehér A, Gazdecki M, Véha M, Szakály M, Szakály Z. A Comprehensive Review of the Benefits of and the Barriers to the Switch to a Plant-Based Diet. Sustain 2020, Vol 12, Page 4136. 2020 May 19;12(10):4136.

4.      Pentru o mai bună prevenire și gestionare a bolilor cronice [Internet]. [cited 2022 Mar 1]. Available from: https://ec.europa.eu/health/newsletter/169/focus_newsletter_ro.htm

5.      Medawar E, Huhn S, Villringer A, Veronica Witte A. The effects of plant-based diets on the body and the brain: a systematic review. Transl Psychiatry 2019 91. 2019 Sep 12;9(1):1–17.

6.      Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJA, Turner-McGrievy G, Gloede L, Green A, et al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: A randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr. 2009 Jan 5;89(5).

7.      Kahleova H, Hill M, Pelikánova T. Vegetarian vs. conventional diabetic diet – A 1-year follow-up. Cor Vasa. 2014;56(2).

8.      Turner-McGrievy GM, Davidson CR, Wingard EE, Wilcox S, Frongillo EA. Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: A randomized controlled trial of five different diets. Nutrition. 2015 Feb 1;31(2):350–8.