TDS_6907

Eco, Bio de la litere la conţinut şi semnificaţie

Dacă Eco, Bio însemnau doar nişte litere, astăzi ele sunt pline de conţinut şi reflectă un trend. Sau dovada conştiinţei şi responsabilităţii faţă de mediu şi generaţiile viitoare.

Agricultura şi industria alimentară ecologică formează o ramură în expansiune efervescentă, ce cunoaşte de la un an la altul tot mai multe unităţi de producţie. Ele aleg să-şi diversifice oferta sau chiar să ofere exclusiv acest tip de produse. Astfel, producătorii răspund unei cereri tot mai semnificative din partea pieţei de consumatori. O parte din clienţi au venituri peste medie şi îşi cresc astfel standardele de viaţă, punând un preţ mare pe calitatea produselor consumate, pe sănătate şi longevitate. Alţii le consumă exclusiv pentru că au ales acest mod de viaţă, ţin o anumită dietă. Chiar dacă cea mai mare parte a veniturilor sunt orientate exclusiv spre acest tip de alimente, clienţii Eco, Bio sunt perseverenţi. Cert este că oferta de produse Eco, Bio se amplifică şi se diversifică în ritmul cererii tot mai mari.

Ne-am obişnuit să apreciem oamenii după haine, maşini şi case, iar produsele după ambalaje şi etichete. Dacă în cazul oamenilor, de cele mai multe ori ne înşelăm, în cazul produselor alimentare ambalajul şi informaţiile de pe etichetă spun multe despre valoarea conţinutului. Desigur, nu vor garanta gustul şi plăcerea de a mânca ceva cu adevărat aromat, dar vom şti exact care sunt ingredientele şi ce metodă de preparare şi conservare a fost utilizată.

Greşim? Ce sunt E-urile, de fapt?

În general, când spunem E-uri, ne gândim la un conţinut chimic şi suntem tentaţi să acuzăm producătorii pentru acestea. E-urile fac parte din grupa de aditivi alimentari, adică de substanţe chimice introduse în compoziţia produselor alimentare pentru a creşte aspectul comercial, gustul, mirosul, afânarea, spumozitatea etc sau pentru a prelungi termenul de valabilitate.

Ce conţin şi ce nu conţin produsele alimentare Eco, Bio?

Un produs alimentar ecologic, bio, organic, este obţinut prin utilizarea de minim 95% ingrediente ce provin din agricultura ecologică , asta spune legislaţia actuală. Există ferme care îşi restrâng cele 5% permise şi oferă produse cu 98% ingrediente din agricultura ecologică sau produse agricole cu 98% tratamente permise pentru Eco, Bio.

Astfel, un produs Eco, Bio alimentar trebuie să aibă următoarele caracteristici:

 • Să nu conţină  aditivi alimentari de sinteză (aşa numitele E-uri, pentru îmbunătăţirea gustului, mirosului, culorii);
 • Să nu conţină conservanţiîn afara celor permişi de legislaţia ecologică în vigoare;
 • Ingredientele să nu provină din organisme modificate genetic;
 • Ingredientele din compoziţie să  nu provină din soluri tratate cu pesticide sau îngrăşăminte chimice;
 • Produsele să nu fi fost supuse procesului de iradiere ionizantă;
 • Produselor animale să provină de la animale netratate cu antibiotice sau hormoni de creştere.

Ce poate şi ce nu poate conţine un produs Eco, Bio?

Un produs ecologic alimentar poate fi compus din   ingrediente a căror provenienţă este 95-98% ecologică sau chiar 100% ecologică. Acestea din urmă produse sunt premium şi se plasează în topul produselor din categoria Eco, iar nivelul de calitate este foarte înalt.

Dacă luăm un produs de carmangerie Eco, Bio sau unul lactat, acesta trebuie să aibă câteva caracteristici. Primul este să provină de la animale crescute în sistem ecologic şi nu intensiv. Aceasta înseamnă densitate scăzută de animale pe metru pătrat sau cub, obţinute de la exemplare crescute în acelaşi regim, hrănite exclusiv cu furaje ecologice, fără adaosuri de antibiotice, obţinute de pe terenuri care nu au fost tratate cu pesticide, îngrăşăminte chimice, fungicide, insecticide. Animalele sau peştii crescuţi în regim ecologic nu sunt trataţi în afara listei extrem de scurte de produse farmaceutice legal prevăzute, nu sunt supuşi unor iradieri etc.

Nici prelucrarea primară şi secundară nu poate depăşi graniţele prevăzute pentru sacrificare, transport, depozitare. De asemenea, reţetele de preparare şi/sau conservare trebuie să respecte normele în vigoare.

Carnea, laptele și ouăle ecologice nu conțin hormoni de creştere sau antibiotice. Prin hrănirea adecvată fiecărei specii în parte, prin asigurarea accesului la iarbă proaspătă, animalele şi păsările fac mai multă mișcare. Astfel, produsele obţinute de la animale crescute ecologic au și altă calitate – mai mulți acizi grași omega-3, atât de căuţi pentru efectul asupra sănătăţii oamenilor.

Alimentele ecologice nu conţin conservanţi sau alte substanţe chimice cu efect similar. De aceea ele se deteriorează mai repede, se alterează şi au un termen de valabilitate mult mai scăzut. Orice produs alimentar care îşi păstrează forma, culoarea, caracteristicile organoleptice mult timp şi în afara unor spaţii speciale de păstrare au fost tratate cu conservanţi şi, în consecinţă, vor avea un efect nedorit asupra sănătăţii.

Agricultura ecologică este o decizie pentru sănătatea tuturor

Pe terenuri nu sunt aplicate îngrășăminte pe bază de nitrați. Astfel, nu vor avea consecinţe nefaste asupra  reţelei de ape freatice sau subterane. De asemenea, pesticidele chimice sunt utilizate într-o măsură foarte scăzută. Ele sunt la limita strict necesară, cea ce duce la păstrarea unui dorit echilibru ecologic. De asemenea, contribuie la conservarea ecosistemelor naturale din apropierea zonelor de exploatare agricolă, la limitarea fenomenelor de degradare a terenurilor.

Alegerea ne aparţine. Cu cât vom cere mai multe şi mai diversificate produse ecologice, cu atât va creşte numărul fermelor, al unităţilor de procesare şi ponderea agriculturii şi industriei prelucrătoare ecologice.

Sănătatea noastră şi a naturii înconjurătoare e în mîinile noastre.

1 Comentariu

 1. februarie 11, 2022
  Joldes Remus

  Este momentul ca toti romanii sa sprijinim produsele ecologice din Transilvania. Sa le ajute Bunul Dumnezeu la toti acestia. Iar noi sa stimulam munca si talentul producatorilor nostri. Felicit pe inimosii familiei Bolloga. Cu deosebita stima Prof.univ.dr.mat.info.ing. Remus Joldes Alba Iulia rjoldes@uab.ro

Comentarii blocate