Vitaminele şi mineralele? Nepreţuite!

Vitaminele şi mineralele în alimentaţie sunt vitale sau doar utile?

Vitaminele şi mineralele sunt prezente, alături de alte elemente, în toate alimentele, prelucrate sau în stare crudă. Ele completează tabloul nutriţional în care macroelementele ocupă locul principal.

Macronutrienţi şi micronutrienţi. Care pot lipsi din alimentaţie?

Deoarece vitaminele și mineralele nu furnizează energie, oamenii tind să le subestimeze. Într-adevăr, avem nevoie de macronutrienți (grăsimi, carbohidrați, proteine) care furnizează energie. În ceea ce privește furnizarea energiei, un macronutrient îl poate înlocui pe celălalt pentru o perioadă limitată de timp. Este posibilă o viață cu un consum scăzut de grăsimi, de carbohidrați sau de proteine. Acest lucru nu este valabil și în ceea ce privește micronutrienții (vitaminele și mineralele). Pentru a asigura căile metabolice și, cel puțin, funcționarea macronutrienților, vitaminele și mineralele sunt indispensabile.

Vitaminele şi mineralele, proteinele, grăsimile, carbohidraţii aşa cum le găsim în alimente şi beneficiile lor.

Spre deosebire de macronutrienți, vitaminele și mineralele nu se pot substitui una pe cealaltă și nu pot fi sintetizați în organism (excepție vitamina D, dar și aceasta are nevoie de soare și anumite condiții speciale). În consecință, depindem de livrarea tuturor micronutrienților esențiali prin dieta noastră.

Vitaminele şi mineralele în doza zilnică recomandată

DOZELE FIZIOLOGICE ZILNICE de vitamine şi elemente minerale recomandate pentru o persoană adultă*), aşa cum reiese din DIRECTIVA 2008/100/CE A COMISIEI din 28 octombrie 2008
de modificare a Directivei 90/496/CEE a Consiliului privind indicarea valorii nutritive pe etichetele
produselor alimentare în ceea ce privește dozele zilnice recomandate, coeficienții de conversie
pentru calculul valorii energetice și definițiile sunt următoarele:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008L0100&from=FR

vitaminele şi mineralele în dieta echilibrată

O dietă echilibrată le cuprinde pe toate

O dietă diversificată, bogată în legume și fructe ecologice, alături de pieptul de pui ecologic sau păstrăvul ecologic https://bolloga.ro/produs/pastrav-proaspat-certificat-ecologic/ vă poate asigura atât macronutrienții de care aveți nevoie cât și vitaminele și mineralele. Să nu uităm de porția de carbohidrați integrali (pâine, orez, paste, bulgur, cuș-cuș, cartofi).

Răspunsul la întrebarea iniţială e evidentă: de vreme ce nu pot fi înlocuite unele cu altele, vitaminele şi mineralele sunt nu doar vitale, ci indispensabile pentru funcţionarea optimă a organismului.

Pe toate acestea le găsiți la Bolloga! Vino și umple-ți coșul de cumpărături cu legumele și fructele ecologice de la Bolloga și asigură-ți necesarul de vitamine și minerale ție și familiei tale pentru întreaga săptămână!

Bibliografie

Amrein K, Scherkl M, Hoffmann M, Neuwersch-Sommeregger S, Köstenberger M, Tmava Berisha A, et al. Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide. Eur J Clin Nutr 2020 7411. 2020 Jan 20;74(11):1498–513.

2.        Vitamin D Deficiency – StatPearls – NCBI Bookshelf [Internet]. [cited 2022 Mar 5]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

3.        Biesalski Hans K, Jana T. Micronutrients in the life cycle: Requirements and sufficient supply. NFS J. 2018 Jun 1;11:1–11.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.